Wie aan zonnig Den Helder denkt, denkt ook aan basketball. Maar zoals in zoveel huwelijken ging de innige relatie tussen stad en sport gepaard met hoogtepunten - liefst zes keer werd de Nederlandse landstitel behaald - en mindere momenten. De terugkeer van basketball op het hoogste niveau in de havenstad was in de zomer van 2017 daadwerkelijk een feit en andermaal het bewijs dat de liefde voor de basketballsport heel diep zit aan het Marsdiep!
Vijf basketballiefhebbers van het eerste uur besloten in 2015 de handschoen opnieuw op te pakken en gingen achter de schermen druk aan de slag om alles op te starten met een terugkeer in de Dutch Basketball League (DBL; inmiddels BNXT-league) als welkom gevolg. "Den Helder verdient een uithangbord om trots op te zijn, Den Helder SUNS is de gloednieuwe clubnaam", meldde toenmalig SUNS-voorzitter James Meijer.

‌Marine-officier Perels introduceerde in Den Helder vlak na de Tweede Wereldoorlog (1948) de basketbalsport. Bij HAV werd ook een basketbalafdeling opgericht. De eerste basketbalvereniging die niet als een afdeling uit een combivereniging ontstond was FAC (Fortius Altius Citius). In seizoen 1949-1950 werd een proefcompetitie opgezet en vanaf het seizoen daarop (1950-1951) besloot district Den Helder zich aan te sluiten bij de Nederlandse Basketball Bond.

HAV ging meedoen aan de competitie met een dames en een heren seniorenteam. Er werd gespeeld met een leren bal bestaande uit kleine aan elkaar genaaide lapjes leer met daarin een rubberen binnenbal. Versleten leren lapjes werden los getornd en verwijderd, nieuwe leren lapjes werden weer ingevoegd en met naald en draad vast gezet. De leren bal werd gesloten door een leren veter. Het basketbal in de beginjaren was een zuiver lokaal gebeuren, alleen voor toernooien kwam men buiten de gemeentegrenzen.

HAV begon in 1936 (opgericht op 14 november) als een atletiekvereniging, maar in een tijdsspanne van 25 jaar kwamen er onder de vlag van de vereniging steeds meer afdelingen bij die aan een andere tak van sport gingen doen en zoals gemeld kwam in 1948 de afdeling basketbal erbij. Binnen de sportvereniging waren er een aantal takken van sport die bepaalde ambities hadden. Toen die op financieel gebied niet meer binnen de toenmalige constructie pasten, ging o.a. basketbal als zelfstandige vereniging verder. De naam werd Basketball Vereniging Noordkop, in de volksmond "BV Noordkop".

‌Omdat de verdeling van de sponsorgelden tussen de dames-en herentak zodanig was dat de dames hun sportieve ambities niet voldoende konden waarmaken, gingen zij in goed overleg een zelfstandige vereniging vormen, genaamd BV Den Helder. Tegenwoordig valt het dames 1 team onder een aparte stichting, die ook de naam Den Helder SUNS uitkomt op het hoogste landelijke niveua. Na genoemde splitsing kon het damesbestuur ook autonome hoofdsponsors aan Dames 1 binden. Dit werden vervolgens H.O.I., Amiga, KDH, Rapid Service, NUVA, Conesco, Yellow Bike en HLB accountants.
De heren werden vervolgens kampioen van Nederland met de volgende sponsornamen:
Heren 1: 1988-1989: Direktbank; 1990-1991: Commodore; 1991-1992 Commodore; 1992-1993: Commodore; 1995-1996 Mustang Jeans en 1998-1999 Hans Verkerk Keukens. De eerste 4 titels werden behaald onder leiding van de legendarische head coach Ton Boot waarna Meindert van Veen (1996) en Bob Gonnen (1999) het huzarenstukje herhaalden. Vervolgens bleef de club actief in de eredivisie onder de sponsornamen Conesco (2000-2001), CEB/Noordkop (2001-2003), 2003-2005 (Cape Holland) en Bluestream Seals (2007-2009). 

Na een onderbreking van enige jaren werd in 2014 wederom een eredivisieteam, genaamd Den Helder Kings, gevormd. Helaas is de treurige afloop van dit initiatief bekend. De basis voor een mogelijk vervolgtraject bleef gelukkig intact aangezien BV Noordkop aan de weg bleef timmeren met de florerende jeugdafdeling. In het seizoen 2016-2017 kwamen U12-1, U14-1, U16-1 en U18 1 uit op het hoogste landelijke niveau. Het U14-1 team werd onder leiding van coachduo Lars Roggeveen en Erik van der Sluis zelfs Kampioen van Nederland op 14 mei 2016, andermaal een mijlpaal in de clubhistorie! Dit bleek de opmaat voor de wederopstanding op het hoogste herenniveau en was Den Helder SUNS in de maak. De officiële oprichting van de overkoepelde stichting volgde laat in 2016. 

Inmiddels biedt BV Noordkop in samenwerking met Den Helder SUNS talentvolle regionale jeugd een passend platform op landelijk niveau. Oud-spelers, w.o. Tjoe de Paula, Rory Wullur en Sven Lemke, hebben de jongere lichtingen onder hun hoede terwijl SUNS-speler Nick Thran verantwoordelijk is voor de allerjongste jeugd, de Benjamins geheten. Het Noord-Hollandse samenwerkingsverband, ondergebracht in de stichting Rising SUNS,  is eveneens onderdeel van de algehele regionale jeugdopleiding. Tenslotte heeft BV Noordkop/SUNS, voorheen MSV Zeemacht, een team dat uitkomt in de Promotie Divisie. Hiermee is het opleidingstraject voor de talentvolle jeugd goed ingevuld. Er is zeer bewust voor deze optie gekozen in plaats van deelname aan de Dutch Talent League. 

Voorafgaande aan het seizoen 2021-2022 zijn de Dames 1 van BV Den Helder onder de noemer Den Helder SUNS actief. Zowel de dames- als heren ploeg komen derhalve uit onder dezelfde clubnaam. ‌De heren spelen vanaf het seizoen 2021-'22 in de BNXT League, een samenvoeging van de Dutch Basketball League en de Belgische Euromillions League.   

partners

BOARDING PARTNERS

MAATSCHAPPELIJKE PARTNERS

Contact
Den Helder SUNS
info@denheldersuns.nl‌
Contactformulier
Quelderduyn
Schootenweg 2
‌1785 LV Den Helder
op de kaart