Eén groot clubhuis

TEKST: TITIA GEERLINK
‌FOTOGRAFIE: PATRICK VISCHSCHRAPER

‌Een wervelwind aan ideeën en energie vliegt over tafel. Over clinics, inclusie, samenleving en meer. Aan die tafel zitten Fred van Eck van basketbalvereniging Den Helder Suns en clustermanager Martijn Schouten van 't WAD. Ze werken samen en hebben grootse plannen. Groots vanuit klein denken en door te zien hoe ze elkaar aan kunnen vullen.
Het contact ontstond via jobcoach Kirsten Wolf. Zij ondersteunde een dame die aangaf wel bij de basketballers te willen werken. Van het een kwam het ander. En daar zitten Fred en Martijn dan. Aan de tafel die staat in sportcentrum Quelderduijn. De plek van waaruit het allemaal gaat gebeuren. Dat complex, aan de rand van een mooi park, wordt op dit moment verbouwd. De Suns zitten nu nog over Den Helder verspreid en krijgen dan eindelijk een centrale plek van waaruit zowel de jeugd als de dames en de heren kunnen spelen. “Toch is basketbal alleen het vliegwiel van onze samenwerking”, legt Fred uit, die binnen De Suns de vrijwilligers aanstuurt en de businessclub voorzit. “Het is geworden tot een beleving gekoppeld aan een community. En daar horen ook mensen bij die begeleid worden door Esdégé-Reigersdaal. Daar komt het in het kort op neer.

"We willen iedereen een kans bieden, gaan elke uitdaging aan. Het 'samen' begint al bij de hoodie die mensen krijgen als ze hier binnenkomen. Waar je niets meer of minder zegt dan 'je hoort erbij'.
‌‌
Maatwerk
“Bij alles wat we hier ontwikkelen kijken we wie we waar op de goede plek kunnen zetten.” Het regent ideeën, maar Fred probeert een greep te geven uit wat er allemaal in ontwikkeling is: “Er komt hier horeca waar cliënten aan de slag kunnen, tijdens de wedstrijden moet er opgeruimd worden, de portable vloer moet klaargelegd worden voor een wedstrijd en er kunnen mensen meewerken bij de ticketing. De tenues moeten gewassen worden, onze spelers kunnen clinics geven over discipline en op tijd komen en dan heb ik het nog niet eens over ons netwerk aan ondernemers. En alles is maatwerk. Want de horeca is niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie wat solistischer werk past is het leggen van de vloer wellicht geschikt. We willen iedereen een kans bieden, gaan elke uitdaging aan. Dan gaat het maar een keer verkeerd. We maken er iets van met z’n allen. En dat ‘samen’ begint al bij de hoodie die mensen krijgen als ze hier binnenkomen. Waarmee je niets meer of minder zegt dan ‘je hoort erbij’.

Vallen hoort bij het leven

Martijn lacht: “Het tempo ligt soms wat hoog, daar moest ik eerst even aan wennen. Het zijn ondernemers en die gaan er met een bepaalde vaart in. Maar we leren elkaar steeds beter kennen, ze zijn daadwerkelijk betrokken en kijken echt naar de mogelijkheden. En voor af en toe de rem erop ligt een mooie taak bij de jobcoaches. Zij hebben de expertise waar het gaat om kennis van de cliënten. En tegelijkertijd moeten we ook niet te voorzichtig te werk gaan. Vallen hoort bij het leven. Daar groei en leer je van. Als er maar iemand is om je weer te helpen opstaan. Inmiddels hebben we ons plan zover ontwikkeld dat we met drie lagen gaan werken: mensen die aan een contactmoment per week met de jobcoach genoeg hebben, mensen die iedere dag de verbinding nodig hebben, maar wel individueel werken en mensen die in klein groepsverband aan de slag gaan. Zij kunnen bijvoorbeeld ballen schoonmaken, de tenues wassen en het park in om zwerfaval op te ruimen. De Suns staan er voor open overal over mee te denken en kansen te zien.”

"Heel direct levert het ons handjes op, maar nog meer kijken we naar de blije gezichten en een breder perspectief. Dit is de samenleving en we willen van Quelderduijn het grootste clubhuis van Den Helder maken."

Doorpakken
“Bovendien ademt het hier leefstijl, sport en inclusie. Dat zijn onderwerpen die wij erg belangrijk vinden. En extra mooi is dat die hier niet stoppen aan het einde van de middag. We zoeken ook invulling voor de avonden. Want die zijn voor veel cliënten hier lastig om invulling aan te geven. We zijn extra enthousiast omdat plannen hier ook echt uitgevoerd worden. Het blijft geen luchtbel, maar het wordt concreet gemaakt. We pakken door.”

Niet voor de vorm
“Basketbal is de voornaamste sport in Den Helder”, vult Fred aan. “Daarmee hebben we een gigantisch netwerk neergezet waar we direct gebruik van maken. Hoewel we er in deze stad ook goed in zijn om heel erg dicht langs elkaar heen te werken, heerst er wel een open sfeer onder de Helderse ondernemers: ons kent ons en no nonsens. Iets opzetten voor de vorm daar doen we niet aan. En dat merken we ook in het contact met ’t WAD. Het gaat niet eerst over veertien schijven. We komen ergens, er zit vaart in, we DOEN. En dat netwerk, daar kan ’t WAD gebruik van maken. Wij maken op onze beurt weer gebruik van hen omdat zij zien waar je iemand het beste in kunt zetten. Die expertise ligt bij hen.”

"Geen ivoren toren, maar iedereen erbij betrekken. Suns is straks gewoon een club waar je bij wil wezen."

Trappelen
“Waarom we hier ingestapt zijn? Heel direct levert ons handjes op, maar nog meer kijken we naar de blije gezichten en een breder perspectief. Dit is de samenleving en we willen van Quelderduijn het grootste clubhuis van Den Helder maken. We zijn een familie met elkaar en willen iets doen dat ertoe doet. In september moet het beneden klaar zijn, boven duurt nog wat langer. We staan te trappelen aan de slag te gaan. En dan willen we de jobcoaches ook graag hier hebben. De lijntjes kort houden. Ja, we gaan hier straks echt los. Geen ivoren toren, maar iedereen erbij betrekken. Suns is straks gewoon een club waar je bij wil wezen.”

‌BRON: ESDEGE REIGERSDAAL

partners

BOARDING PARTNERS

MAATSCHAPPELIJKE PARTNERS

Contact
Den Helder SUNS
info@denheldersuns.nl‌
Contactformulier
Quelderduyn
Schootenweg 2
‌1785 LV Den Helder
op de kaart