foto's: Henk Cup
Zaterdag 23 december is het dan zover, Den Helder SUNS speelt haar allerlaatste wedstrijd in Sporthal Sportlaan.
Na bijna 60 jaar houdt deze hal op te bestaan voor (top)sport en gaat er verhuisd worden naar Quelderduyn. Een hal die niet is gebouwd met gemeentegeld, maar wel met gemeenschapsgeld. Weet u het nog, door de verkoop van stenen aan particulieren en bedrijven werd er een bedrag van € 250.000,= opgehaald, waardoor de bouw kon beginnen en gereed was in 1964.

Wat bij de heren ooit einde jaren 60 begon met afdelingsbasketball met HAV, groeide dit begin jaren 70 in die hal uit tot topbasketball met als eerste eredivisieclub FAC Startapijt, met spelers als Piet Meijer, Cor Rieuwers, Lex Stam, Willem Krediet en met coaches als Cees Smit, Meindert van Veen etc. De eerste Amerikanen deden hun entree in de Sportlaan: Kerry Vinson en Tom Bender. Het team groeide uit tot een topteam in de eredivisie, met als sponsors Albert van Zoonen en daarna Doppeldouche en spelers als Don de Vries; Henk Cup en Marcel Klein.
Twee jaar lang werd er toen op top niveau gebasketbald in deze hal, met bijna elke wedstrijd een volle zaal. Basketball was hot in die tijd in Den Helder, de jeugd groeide op met basketball in de Sportlaan. Basketball was inmiddels zelfs zo hot dat de hal te klein werd voor de heren Eredivisie en er vanwege capaciteitsgebrek moest worden verhuisd naar sporthal De Slenk.

In die tijd kwam ook het damesbasketball op en speelden ook zij uiteindelijk in de Eredivisie. De dames hebben zo goed als altijd (1 seizoen in De Slenk, maar gingen toen weer gauw terug) en tot op heden de Sportlaan als thuisbasis gehouden. De heren hadden toen onder de naam Directbank de hal inmiddels verlaten, maar kwamen daar in het seizoen 2017/2018 onder de naam Den Helder SUNS weer terug. En speelt daar inmiddels ook alweer 7 seizoenen.

Een ander voorbeeld van de populariteit van het basketball toen waren de jaarlijkse interscholaire toernooien georganiseerd door Scholengemeenschap Nieuwediep, waaraan scholen uit heel Europa deelnamen met mooie wedstrijden en een goedgevulde hal tot gevolg. Nog net geen Haarlem Basketball Week (later), maar toch …..

‌Aan dit alles komt met de wedstrijd tegen Feyenoord een einde en verhuizen zowel de dames als de heren per 1 januari 2024 naar Sport- en evenementenhal Quelderduyn. Sportlaan voldoet niet meer aan de huidige eisen, zowel qua capaciteit als qua inrichting. Dus heeft Woningstichting (inmiddels eigenaar van deze hal) het besluit genomen om de hal ergens in 2024 te slopen. Een stukje jeugdsentiment, nostalgie en nog altijd een thuisbasis voor de basketballjeugd blijft in de herinnering van velen bestaan.

We gaan met opgeheven hoofd naar Quelderduyn, waar een prachtig ingerichte zaal met zo’n 1.200 zitplaatsen op ons staat te wachten. Een mooi staaltje werk van Helder Vastgoed in samenwerking met vele partners. 

We bedanken de Sportlaan voor al die jaren gastvrijheid en plezier voor de Helderse basketball liefhebber m/v. Nog eenmaal massaal naar de Sportlaan zaterdag, dan sluiten we een mooi hoofdstuk op een waardige wijze af. 

‌13 januari spelen we tegen Leeuwarden de eerste wedstrijd in Quelderduyn.   

‌#GOSUNS!

partners

BOARDING PARTNERS

MAATSCHAPPELIJKE PARTNERS

Contact
Den Helder SUNS
info@denheldersuns.nl‌
Contactformulier
Quelderduyn
Schootenweg 2
‌1785 LV Den Helder
op de kaart