foto's: DH FOTO
Bron: Regio Noordkop
‌Door: Wop van Eis & DHFOTO.nl

‌De eerste wedstrijd van de Bnxt-league werd vorige week tegen de nummer twee van de Belgische in Antwerpen door de Den Helder Suns winnend afgesloten. Zaterdagavond, in de eerste thuiswedstrijd, was de Nederlandse kampioen ZZ Leiden te gast in Sporthal Quelderduyn. De bezoekers hadden twee verlengingen nodig om de Suns op de knieën te krijgen: 79-80.
ZZ Leiden, daags voor de wedstrijd nog aangesterkt met Ex-Suns speler Sam Huurman, had in de eerste helft grote moeite om door de defensie van de Den Helder Suns te komen. Bij 15-5 wist Jordan Davis met twee driepunters op rij het gat enigszins te dichten. De eerste tien minuten verstreken bij 18-13. In het tweede kwart werd het Helderse publiek verwend door dunks van nieuwkomer JD Muila, die zich ook liet gelden met een totaal van twintig (!) rebounds. De Suns overklasten Leiden en bezaten de grootste voorsprong bij 34-13. Deze eenentwintig punten voorsprong bleken helaas aan het einde van de wedstrijd niet voldoende te zijn. Bij rust was het verschil nog altijd in het voordeel van de Suns: 38-21.

Een beschamend aantal punten voor de landskampioen en dat wist coach Doug Spradley ook, aan hem de taak om in de rust zijn mannen op het goede spoor te krijgen. Dat lukte, want een 9-30 run (!) zorgde ervoor dat het weer een echte wedstrijd werd: Bij 43-43 kwam Leiden langszij. Om vervolgens aan het einde van het derde kwart met 45 gelijk de messen te slijpen. Dat gold natuurlijk ook voor de Helderse coach Paul Vervaeck, die zag de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen en een tweede overwinning zou een enorme opsteker zijn geweest.

Verlenging

De laatste tien minuten leek de wedstrijd in het Helderse voordeel te kantelen, via 59-47 was het wederom Leiden die de teugels wist aan te spannen: 59-59. Leiden kwam 45 seconden voor tijd op voorsprong door een score van Roeland Schaftenaar (59-61). Trevion Crews trok de score voor Den Helder weer gelijk en bij 61-61 volgde een verlenging. In de eerste verlenging pakten de bezoekers de voorsprong 63-68, echter met drie scores op rij van JD Muila was de stand bij 68-68 weer gelijk en dienden beide clubs zich op te maken voor een tweede verlenging,

In de tweede extra vijf minuten waren het wederom de Suns die het voortouw namen, via een driepunter van Mathijs Verhallen kwam de stand op 77-72 met nog twee minuten op de klok. Er waren nog tweeëntwintig tellen te spelen op het moment dat Toby Ewuosho namens Den Helder 79-78 door het netje dunkte. Kort hierop een score voor de bezoekers door Aaron Cook (79-80). Met nog zeven seconden probeerde Vervaeck via een time-out een succesvol aanvalsplan bij zijn mannen in te prenten. Helaas, ook voor het publiek, lukte het niet om de winst in Den Helder te behouden. De toeschouwers waren wel de grote winnaar, getrakteerd op een aantrekkelijke pot basketbal. Zij kunnen, net als de aankomende tegenstanders, concluderen dat Den Helders Suns dit seizoen een ploeg is om rekening mee te houden.